Interview met Dr. Kenzo Kase

Tijdens een bezoek aan de uitvinder van Kinesio® tape en oprichter van KTAI, Dr. Kenzo Kase en zijn product manager Yukari Takeda werden hen de volgende vragen voorgelegd:

Wat is er mis met de huidige tape?
Nee, er is niets mis met de huidige tape. Sinds de start van Kinesio® in 1981 hebben er enkele verbeteringen en ontwikkelingen plaatsgevonden.

  • 1986 – het jaar waarin voor het eerst het “wave”patroon werd geïntroduceerd;
  • 1998 – introductie van de verschillende kleuren voor kleurentherapie en introductie van een waterbestendig tape;
  • 2012 – geen volledig nieuwe tape, maar een tape met geïntegreerde verbeteringen.

De huid bestaat uit verschillende lagen. De diepste laag van de opperhuid is de stamcel en de stamcel heeft een sterke relatie met herstel. Aanvankelijk is Kinesio® Tex Tape ontworpen om spieren te beïnvloeden, maar de tape bleek meer effecten te hebben op het lichaam. Hoe meer informatie beschikbaar, hoe belangrijker de rol van de huid werd. Kinesio® FP kan beter invloed uitoefenen op de epidermis en is daarnaast ook inzetbaar voor de gebruikelijke Kinesio® applicaties. De nieuwe tape is gepatenteerd om te beschermen tegen namaak, diefstal van intellectueel eigendom en wordt derhalve in de eigen fabriek gemaakt om dit alles zoveel mogelijk te voorkomen.

Finger Print. Dr. Kase’s eerste concept, de patiënt een “therapeutische hand” meegeven, wordt hiermee nagebootst. De stip in de lijmlaag van de Finger print is vooral belangrijk, omdat het de aanraking zachter maakt terwijl het ook de grip verbetert.

Epidermis, Dermis, Fascie

Dit zijn de meest oppervlakkige 3 lagen voordat men bij de spieren en botten komt. De epidermis bevat verschillende lagen en creëert een soort van barrière voor de buitenwereld. Er bevinden zich vier celtypen in de epidermis:

  1. Keratinocyten: produceren keratine, een eiwit dat de huid zijn sterkte en flexibiliteit geeft en het oppervlak “waterafstotend” maakt;
  2. Melanocyten: produceren melanine, het donkere pigment welke de huid zijn kleur geeft;
  3. Merkencellen: tastcensoren;
  4. Cellen van Langerhans: spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem.

De dermis is de waterlaag en ontvangt prikkels vanuit de opperhuid (epidermis) en registreert druk, temperatuur, etc. EDF™ Taping richt zich vooral op neurologische aandoeningen, zoals cerebrale parese (hersenverlamming), vanwege de hoeveelheid/dichtheid van neurale receptoren in de huid en de oppervlakkige weefsellagen.

We weten al dat de huidige Kinesio® Tex Classic de beste tape op de markt is, dus was er geen reden om deze van de markt te halen. Er zijn ook applicaties te bedenken, waarbij de Classic de voorkeur geniet t.o.v. de Gold FP.

FP maakt gebruik van een volledig opnieuw ontwikkelde deep set lijmlaag, een Fingerprint (vingerafdruk) ontwerp en er wordt bij de productie van de tape gewerkt met zeer hoge kwaliteit Japans katoen. Een zeer fijne draad en specifieke elastische vezels om de FP zijn unieke eigenschappen te geven. De FP tape is superieur aan de Classic en is iets lichter qua gewicht. Het weefproces van de FP is aangepast (katoen en elastische vezels worden anders in elkaar geweven) voor een duurzamere en comfortabelere applicatie.

Als gevolg van deze aanpassingen en verbeteringen is het produceren van Gold FP twee keer zo duur als het produceren van Kinesio® Tex Classic tape. Kinesio® Tex Gold FP is niet uit economisch oogpunt op de markt gebracht, maar als uitbreiding op het bestaande product en uitbreiding van de mogelijke applicaties t.b.v. de Kinesio Taping® Methode.

FP heeft een gepatenteerd Finger Print ontwerp. De nieuwe FP lijmlaag is iets sterker zonder ágressief te zijn op de huid. Deep set lijmlaag in FP, katoen, weefproces. classic is alleen nog verkrijgbaar op rollen van 4 meter en een breedte van 5 cm. FP is verkrijgbaar in 2,5 cm, 5 cm, 7,5 cm breedte op rollen van 5 meter, de 5 cm brede tape is ook verkrijgbaar op een bulkrol van 31,5 meter. FP is ontworpen voor de professionele markt.

Beide tapes kunnen op dezelfde manier worden gebruikt qua toepassing (hoeveelheid, rek, richting van aanbrengen etc.) Omdat de FP langer kan worden gedragen, zullen de effecten van deze tape ook langer (en mogelijk beter) zijn. De Kinesio® Tex Classic kan een klein voordeel hebben t.o.v. FP bij het gebruik ervan op sporters, omdat deze tape iets zwaarder is en daardoor mogelijk ook meer ondersteuning en propriocepsis (positie- en bewegingszin) voor de sporter.

In de officiële cursus Kinesio Taping® wordt zowel gewerkt met Kinesio Tex Tape als met KinesioTex Gold FP.

Beide producten zijn latex vrij.
De tape is glutenvrij, de lijmlaag is van medische kwaliteit op basis van acryl en hypoallergeen

Ja beide tapes kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, zonder dat deze elkaar “tegenwerken”.
Voor ondersteunende applicaties kan heel goed Kinesio Tex Classic worden gebruikt. Gold FP wordt voornamelijk ingezet om oppervlakkige systemen en het zenuwstelsel te beïnvloeden.

Kinesio Tex Gold FP wordt geadviseerd in medische en revalidatie settings. Bij sporters heeft de Classic tape iets meer voordelen, maar ook daar werkt FP prima.

Kinesio Tex Gold FP zal niet in de sportwinkels of drogisterijen worden verkocht. Wel is het mogelijk om deze tape rechtstreeks bij de shop van Kinesio Nederland bv te kopen.

Uit een rol van 5 meter kunnen gemiddeld 1 á 2 applicaties meer worden gehaald. Bij de meeste applicaties gebruik je 2 tot 3 tape-stroken: 6 tot 8 applicaties in een 5 meter rol (5-6 in een 4 meter rol).

Op dit moment worden ze gemaakt van Kinesio Tex Classic.
In de nabije toekomst zullen de fancuts worden geproduceerd van Kinesio Tex Gold FP.

Nano Touch heeft betrekking op het effect van Kinesio Taping op cellulair niveau. Aanraking (touch) beinvloedt de epidermis. Dr. Kase is van mening dat de FP tape effectiever zal zijn in het stimuleren van de oppervlakkige weefsels door het toepassen van een aangepast FP golfpatroon en gebruikmaking van iets lichter materiaal.
Gold FP is in staat zich beter aan te passen aan de huid en het maken van “micro-stimulatie”.

De lijm wordt aangebracht in de tape in plaats van op de tape, Deze gepatenteerde manier van produceren zorgt ervoor dat de lijmlaag geïntegreerd wordt met het katoen van de tape.

De manier waarop de deep set lijmlaag samenwerkt met het Finger Print patroon. Dit is te vergelijken met het vasthouden van een basketbal: het is gemakkelijker om een bal vast te houden in één hand als er meer grip/groeven aanwezig zijn op de bal. De grootte van de hand of de kracht in de hand hoeft niet beter te zijn om de bal vast te houden. Door het ontwerp van het Finger Print patroon en de deep set lijmlaag in de Kinesio Tex Gold FP wordt de grip verbeterd.
Er wordt minder lijm gebruikt in de Gold FP t.o.v. de Classic: hierdoor is de tape meer ademend en comfortabeler om te dragen. Er is dus sprake van minder lijm op de Gold FP, maar toch een betere grip als gevolg van de ‘micro-grip’.

Belangrijke opmerking
Kinesio Tex Gold FP en Kinesio Tex Classic hebben een lijmlaag van medische kwaliteit, maar zijn wel verschillend tegen over elkaar. Als een patiënt bijwerkingen heeft van de ene tape, bestaat de optie om de andere tape te proberen.

Kinesiotaping cursus bij u in de buurt!